Stigao nam je još jedan Interliber!

Slika

izvor:autorska fotografija

Ovogodišnji međunarodni sajam knjiga održan je od 13. do 18. studenog i to na već standardnoj lokaciji- 5. i 6. paviljonu Zagrebačkog velesajma. Na sajmu su nastupili svi važniji hrvatski nakladnici , među kojima je i Profil, Algoritam, Školska knjiga i mnogi drugi.

 Slika
izvor:autorska fotografija

Postoji nekoliko inovacija što se tiče ovogodišnje “izložbe”. Ovogodišnji Interliber nije bio zamišljen samo kao pregled raspoloživih knjiga, nego i kao mali muzej. Naime, postavljena je izložba starih slikovnica, dječje književnosti u inozemstvu te slavnog francuskog stripa. Također, novost je da je uveden i tzv. “autorski kutak”, gdje su mnogobrojni autori održali predavanja o svojim djelima te se družili s posjetiteljima i svojim “obožavateljima”. Ako se mene pita, posjećenost je bila i više nego dobra. Već godinama odlazim na dotični sajam i rekao bih da je 2012. Interliber privukao rekordan broj posjetitelja. Razlog tome je možda i činjenica da su organizatori osigurali popuste do fascinantnih 70% te ubrzo nastupajući zakon po kojemu se uvodi PDV na knjige (u iznosu od 5%). Smatram da to nije naročito pametno s obzirom na žalosni podatak da su Hrvati na dnu europske ljestvice što se tiče čitanja knjiga. Zbog toga će, po mojemu mišljenju kupovati i još manje knjiga nego do sada. Sve to je dovelo do smiješne, ali i pomalo uvredljive ponude za nevjerojatnih 9 kuna.

Slika
izvor: autorska fotografija

Ono što me je ove godine iznenadilo jest vrlo bogata ponuda za djecu i mlade i pritom ne mislim isključivo na knjige. Tu su se mogle naći raznorazne slikovnice, igrice, učilice itd. Usudio bih se reći da je čak možda i 50% cijele ponude Interlibera bila namijenjena najmlađima.

Slika
izvor: autorska slika

Razlog tome jest možda to što nakladnici žele javnosti “usaditi” naviku konzumiranja knjiga te su se zato usmjerili na najmlađe koji još nemaju razvijenu kulturu čitanja. No, to su sve samo moja nagađanja. Ja sam ovaj sajam posjetio jedno tmurno jutro sa svojom prijateljicom(kolegicom) s fakulteta. Ostali smo pomalo “zabezeknuti” kada smo ugledali količinu školskih autobusa ispred Velesajma, ali i odraslih ljudi koji su ovaj petak odlučili provesti na Interliberu. Smatram da to možemo protumačiti donekle optimistično jer na taj je način razbijena iluzija o tome da su knjige staromodne, dosadne itd. Tijekom vremena provedenog među knjigama, zapisao sam si mnogo zanimljivih naslova te se na taj način povečao broj knjiga koje nastojim pročitati u skorije vrijeme. No, iako mi je (priznajem) primarna svrha posjeta Interliberu bila ta kako bih pokupio nove naslove koje ću pročitati u slobodno vrijeme, zaintrigirala me činjenica koliko se nakladnici trude približiti kulturu čitanja hrvatskim građanima. Također, dojmila me se i sama organizacija i trud koji je uložen u ovaj dugogodišnji projekt. Osobe koje redovito posjećuju ovaj sajam lako mogu primjetiti kako se on razvija i napreduje iz godine u godinu. Od običnih štandova, koji su ovaj sajam sačinjavali u ranim godinama pa sve do interaktivnosti, brojnosti posjetitelja i atraktivnosti koji obilježavaju ovogodišnji Interliber.

“Soba bez knjiga je kao čovjek bez duše.”  Ciceron

Categories: Svakodnevnica | Oznake: , | 2 komentara

Navigacija objava

2 thoughts on “Stigao nam je još jedan Interliber!

  1. anadujmovic

    Bas si morao i ti, a? Sreca tvoja da si simpatican, pa procitah. 😛
    Meni super napisano, volim takve ‘iz mog kuta gledanja’ price. Ali veselim se puno vise iducem postu. Ne-interliberskom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Blog pokreće Wordpress.com.

%d blogeri kao ovaj: