Los Angeles

izvor: autorska fotografija

izvor: autorska fotografija

Najveći grad u Kaliforniji je Los Angeles, te je ujedno i drugi grad po površini u cijelom SAD-u. S okolicom s probližno 13 milijuna stanovnika, Los Angeles čini jedan od najvećih konglomerata na cijelome svijetu. Los Angeles ili L.A. ili grad Palih anđela utemeljen je 1781. godine od strane španjolskog vladara Felipe-a de Neve-a. Iako je u svojim ranim danima bio sastavni dio Meksika, nakon Meksičko-Američkog rata, 1848. godine postaje grad u granicama Sjedinjenih Američkih Država. Danas, Los Angeles je treći najbogatiji te peti najutjecajniji grad na svijetu (ukoliko uzmemo u obzir BDP koji ostvaruje). Ovaj grad ima golemi utjecaj u ekonomiji, znanosti, tehnologiji, umjetnosti, modi i mnogim drugim važnim granama ljudske djelatnosti. Nakon jednog jedinog San Francisca, moja sljedeća američka destinacija bila je Los Angeles, poznat po inicijalima- L.A. Iz San Francisca sam u Grad palih anđela doputovao autobusom.Vožnja približno traje 9 sati. Znam, duga je, no krajolik je naprosto prekrasan tokom vožnje.

izvor: autorska fotografija

izvor: autorska fotografija

Prva stvar koju sam primjetio u ovome dalekome gradu jest to da je ogroman. Mislim, veliki je i New York i London itd. no stvar koja Los Angeles čini takvim jest ta da on zapravo i nema centar tj. neki središnji dio grada. Možda se varam, no stanovnici L.A.-a sebe ne doživljavaju kao dijelom toga grada, nego stanovnikom Hollywooda, Beverly Hillsa, Sante Monice itd. Znači, ljudi tamo se ne poistovjećuju s cijelim gradom, nego s četvrti u kojoj žive. Kada razmišljate o Los Angelesu, sigurno vam na pamet prvo padnu Hollywood, glamur, Beverly Hills itd. Sve to tamo dakako postoji i nije izmišljeno, no ja (ipak) taj grad nisam doživio na taj način. Možda ću vas razočarati i iznenaditi, no ja nigdje nisam vidio toliko sirotinje, koliko u ovome gradu. Ok, možda to dolazi do izražaja zbog činjenice da tamo živi nadprosječan broj iznimno bogatih osoba, no nekako se ne mogu otrgnuti dojmu da ono što vidimo na televiziji nije prava slika Los Angelesa, nego upravo suprotno- veliki broj siromašnih četvrti koji se prostiru na zaista velikom dijelu grada. Također, iako živimo u 21. stoljeću u kojemu nebi trebalo biti diskriminacije po bilo kojoj osnovi, stekao sam dojam da postoji vrlo jaka rasna segregacija. To sam zaključio zbog toga što zaista nisam vidio skoro niti jednog bijelca da se vozi gradskim prijevozom. Ja se dakako jesam jer si nisam mogao priuštiti vozikanje u preskupim taksijima. Nadalje, postoje četvrti u koje bijelci uopće ne zalaze. Mislim, ima ih u svim velikim gradovima, no čini mi se da ih je u L.A.-u daleko više. Kada kažem bijelci, primarno mislim na osobe europskog podrijetla.

izvor: autorska fotografija

izvor: autorska fotografija

Nekako se ne mogu otrgnuti dojmu da ako si bijelac u Los Angelesu, automatski imaš daleko veće šanse da uspiješ od bilo koje druge rase. Svjestan sam ja da je to nažalost svugdje tako, no opet kažem, smatram da je to ovdje izraženije. Stekao sam dojam da postoje četvrti koje su “rezervirane” primarno za bijelce, poput Beverly Hillsa, Hollywooda, Santa Monice, Pasadene itd. No naravno, ima i stvari tj. atrakcija koje su me se zaista dojmile u ovome gradu. Prije svega, mislim na Hollywood, Santu Monicu i Disneyland. Ne znam trebam li zaista išta reći o Hollywoodu. On je sjedište filmske i zabavne industrije. Poznat je po mnoštvu kazališta, muzeja vezanih uz film te naravno, filmskim studijima. Također, tamo se može naći nadaleko poznata Staza slavnih. Ostao sam iznenađen koliko je ona zapravo duga. Santa Monica je dio Los Angelesa uz ocean. Poznata je po prekrasnim plažama (na njima je snimana serija “Baywatch”), luksuznim hotelima i vilama te finim restoranima i noćnome životu. Dan kada sam posjetio Disneyland je za mene predstavljalo 24 sata povratka u djetinjstvo. Ovaj zabavni park nalazi se u Anaheimu, malom gradiću u okolici Los Angelesa. Također, ovaj Disneyland je prvi takav park na svijetu (postoji još u Orlandu, Parizu itd.). Svidio mi se zato što je zaista za svakoga. Možeš imati 4 ili 40 godina pa ćeš svejedno u njemu uživati. Eto, to je ukratko opis mojeg boravka u ovome slavnome gradu. U 5 dana provedenih u njemu vidio sam mnoštvo za mene do tada nepoznatih stvari, mnogo mnogo društvenih razlika te, što je možda i najvažnije, upoznao sam samoga sebe.

izvor: autorska fotografija

izvor: autorska fotografija

Categories: Putovanja | Oznake: , , | 1 komentar

Navigacija objava

One thought on “Los Angeles

  1. Matea

    Sa ovim što pišeš o bijelcima nisam bila upoznata, veoma zanimljivo da je situacija takva u LA-u. Nego mene zanima kad si već bio u tom slavnom, meni osobno najdražem gradu kojeg želim posjetiti, jesi li imao ikakav kontakt sa filmskom industrijom. Jesi li moždao susreo ili pričao sa nekom glumačkom, ili redateljskom zvijezdom?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Napravi besplatnu web stranicu ili blog na WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: