Zdravstveni odgoj

izvor: autorska fotografija

izvor: autorska fotografija

Već vidim da neki od vas okrećete očima, no eto, ja sam se ipak odlučio pisati post na temu zdravstvenog odgoja. Znam da su je već mnogi “prožvakali”, no svejedno sam osjetio potrebu da kažem svoje mišljenje o njoj. Za početak bih prvo volio napisati neke osnove informacije o tome (ukoliko netko nije upoznat s ovom guroćom temom, što čisto sumnjam). Dakle, u škole se uvodi novi obavezni predmet, po imenu zdravstveni odgoj. On se za sada sastoji od četiri modula. Ne znam kako se točno zovu prva tri, ali se u svakom slučaju bave zdravljem, higijenom itd. Famozni, kontroverzan i problematičan jest zadnji modul, koji se bavi spolnošću. Oko spolnosti (čitaj seksa) se diglo toliko prašine kojoj svjedočimo zadnjih par mjeseci. Moje osnovno pitanje je zašto?! Aha da, važno bi bilo navesti koji su akteri u cijeloj ovoj sapunici. Na jednoj strani su vlada i cijela javnost koja pripada lijevoj, liberalnoj orijentaciji. S druge strane su Crkva,  udruga Grozd i konzervativnija, uglavnom desno orijentirana javnost. Spor između navedenih aktera nastao je oko nekoliko spornih točaka. To su: masturbacija, homoseksualnost i kontracepcija. Možda sam neku točku izostavio, no mislim da su ove tri najbitnije. Moram naglasiti da Crkva nije protiv učenja o spolnosti, no oni bi sadašnji kurikulum dosta izmijenili, posebice što se tiče navedenih točaka. Eto, to bi bile neke osnovne informacije oko ovog pitanja.

izvor: autorska fotografija

izvor: autorska fotografija

Joj da, dodatno me iznenadila vijest od nekidan da hrvatski građani gledaju na uvođenje zdravstvenog (spolnog) odgoja kao na jednu od najvažnijih događaja u 2012. godini.  I sada bi ja trebao pisati o svojem mišljenju i pogledu na sve ovo? Hmm, mislim da što god napisao, neću biti u potpunosti u pravu. Također, teško mi se staviti u poziciju Crkve s obzirom da sam ateist i ne idem na mise. Znači, ako gledamo isključivo s aspekta duhovnosti, na strani sam vlasti i minista Jovanovića koji je ovaj predmet odlučio uvesti. Naime, ja stvarno ne razumijem zašto bi se Crkva u ovo upletala (kao i u mnoge druge stvari, no sada o tome nije riječ). Nemojte me krivo shvatiti, ja razumijem da netko o tom osjetljivom pitanju ima drugačije mišljenje, no nije li Hrvatska sekularna država? Ne znači li sekularnost to da se Crkva ne miješa u svjetovna pitanja? Ja jesam da postoji nešto što predstavlja alternativu ovakvome obliku odgoja, no neka crkvenjaci taj alternativni oblik podučavanja organiziraju u svojim prostorijama. Osim toga, siguran sam da će odaziv biti i više nego velik (ipak smo mi zemlja s 90% katolika). Gradivo koje bi se predavalo na tome predmetu potkrepljeno je znanstvenim činjenicama. Moram priznati da ne razumijem što znači da se program tog predmeta treba podešavati, na ćemu inzistira udruga Grozd. Podešavati ćemu?! Slašem se u potpunosti s izjavom minista Jovanovića kada je rekao da se program neće nićemu prilagođavati jer ne postoje dvije matematike, dvije geografije itd. Ja razumijem da je ovdje situacija malo drugačija, jer ovo uključuje moral/etiku/nešto treće, no svejedno. Mo mojemu mišljenju, taj odgoj nebi djeci govorio da ne ulaze u spolne odnose i ne znam što sve ne. On bi im samo otvoreno rekao da ako već ulaze u spolne odnose, neka onda pritom koriste kontracepciju. I što u tome ima lošeg? Mislim, ja se slažem da bi valjda najbolja moguća zaštita bila apstinencija, no nisam siguran koliko bi to imalo utjecaja na djecu. Uvijek sam bio mišljenja da s djecom treba biti otvoren i direktan, jer ćemo jedino na taj način (možda) uspjeti privući njihovu pažnju. Još jedna teza koju zagovara konzervativna struja jest ta da odgoj treba prepustiti roditeljima. S punom odgovornošću tvrdim da je to krivo razmišljanje! Odgoj djece nije isključivo stvar koju se treba prepustiti roditeljima. Seks i seksualno zdravlje je nažalost tema koju mnogi roditelji izbjegavaju. Ne zato što što ih za to nije briga, nego im je vjerojatno neugodno. Nije li bolje onda taj posao prepustiti školi? No stvar koja me najviše smeta oko cijele ove uzbune oko spolnog odgoja je ta da je prepucavanje ovih dviju strana prešla granicu dobrog ukusa.. Pritom mislim na dijeljenje letaka protiv takvog odgoja po shopping centrima od strane Crkve.

izvor: autorska fotografija

izvor: autorska fotografija

Ok, ja sam možda glup, no što je to?! Kako da to protumaćim? Te letke djeli Crkva po mjestima o kojima je ona sama uvijek negativno govorila. No dobro, neću više pričati o Crkvi jer bi se neki mogli osječati povrijeđeno, a to stvarno ne želim. Jedina stvar oko kojem se (djelomično) slažem s ovom konzervativnijom strujom je ta da stvarno ne znam da li je taj program primjeren već od početka osnovne škole. Mislim da bi se na tome još uvijek trebalo poraditi. Za kraj, čini mi se da je ova tema sada toliko aktualna kako bi se skrenula pozornost s pravih problema hrvatske stvarnosti. Blago nama ako nam je najveći problem hoće li nam djeca učiti o mastrubaciji, kondomima i djelu vršnjaka koje privlači isti spol. Pokraj toliko nezaposlenih i gladnih, mislim da bi uvođenje još jednog predmeta u hrvatske škole trebala biti neka tema o kojoj bi razgovarali, kako bih rekao, uz kavu.  Eto, to je ukratko moje skromno mišljenje oko ove najvažnije teme 2012. godine!

Categories: Svakodnevnica | Oznake: , , , , | Komentiraj

Navigacija objava

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Napravi besplatnu web stranicu ili blog na WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: